Historik

Kungsbacka Golfklubb bildades 1970 och är belägen på mark som till stor del tillhört Hamra gård som i sin tur avstyckats från Vallda säteri under tiden för första världskriget.

Området gränsar till havet mellan naturområdena Sandö i väster, Hördalen i norr, samt Vallda i söder.

Den brittiske banarkitekten Frank Pennink fick uppdraget att rita de första 13 hålen som vid tillfället var möjliga att bygga. Dessa var spelklara 1974.  Pennink har för övrigt designat Worburnbanan i England, Vilamoura II i Portugal, Royal Selangor i Kuala Lumpor samt även varit verksam i Sverige med Stora Lundby och utbyggnaden av Tylösandsbanan i Halmstad.
1978 färdigställdes 18-hålsbanan med de sista 5 hålen.

Banans karaktär är en av Kungsbacka Golfklubbs stora tillgångar.

Banans karaktär är en av Kungsbacka Golfklubbs  stora tillgångar.
De första fem hålen är klassiska parkbanehål. Från hål 6 möts man av vindarna från havet och det övergår till 7 seaside hål. Efter hål 12 spelar man en kuperad skogsbana för att efter hål 16 återgå till klassisk parkkaraktär. Få banor kan erbjuda så mycket variation under en och samma runda.

Efterhand har 18-hålsbanans samtliga greener och greenområden byggts om till modern konstruktion och fått ny design. En stor del av detta arbete har utförts efter arkitekt Peter Chamberlains förslag.

1990 utökades klubben med en 9-hålsbana som huvudsakligen består av skogskaraktär. Här möts man av lite smalare fairways och det blir mer precision som gäller. Arkitekt Tommy Nordström.
Anläggningen förfogar även över en 9-håls korthålsbana, drivingrange, flera övningsgreener och områden för träning av pitch och chip.

Kungsbacka Golfklubb har under åren fostrat tre världsspelare Sophie Gustafson, Johan Edfors och Fredrik Jacobson och bedriver i dag en mycket aktiv ungdomsverksamhet under ett mycket kompetent tränarteam med Marcus Håkansson som ansvarig.
En stor och välsorterad golfshop sköts av Per Nellbeck som varit klubbens pro i många år.

Kungsbacka Golfklubbs ambition är att vara en golfklubb som attraherar alla spelare, medlemmar såväl som gäster.
Vi vill också bedriva en stor ungdomsverksamhet och skapa möjligheter för de spelare som vill nå elitnivå.