Höstarbeten på våra banor!

Under hösten kommer följande arbeten att ske på våra banor:

  • Vecka 41 börjar arbetet med att hålpiplufta 9-hålsbanan och Korthålsbanan. Vi hålpipluftar 1-2 greener och tees vilket kan påverka spelet.
  • Vecka 42 hålpipluftas 18-hålsbanan. När 18-hålsbanan hålpipluftas spelar vi på vintergreener!

Varför hålpipluftar vi?

I växtbädden på greenerna bildas organiskt material, det bryts ner i en viss takt beroende på en rad faktorer. När halten organiskt blir för hög bildas ett lager som kallas Thatch, detta lager kan göra att greenerna känns 'svampiga' och det blir som ett lock i växtbädden som förhindrar vatten och näringsämnen att tränga ner. När man hålpipluftar tar man bort material och ersätter med nytt växtbäddsmaterial. Under säsong kan man för att hålla ner thatch-lagret lufta greenerna istället, då plockar man inte bort material utan gör bara hål så att syre och vatten får möjlighet att komma ner. Efter det dressar man med sand i dräneringssyfte. 

 

Vad gäller vid frosbitna greener?

Hösten är ett faktum och med det närmar sig också de kyligare temperaturerna. Men vad är det egentligen som gäller när du är på väg ut på banan och greenerna är alldeles frostvita? 

Då gräset riskerar att skadas så får frostvita greener inte beträdas. Vid frost spelas Gamla Banan med vintergreener. Nya Banan och Korthålsbanan är alltid stängda vid frost fram tills dess att frosten har släppt.

Vänligen observera att greener som ligger i skugga är frostvita längre, och därför kan det vara okej att spela på vissa ordinarie greener men inte andra under samma runda. 

Tack för att du hjälper oss att vara rädd om våra fina banor!

Kommentarer