Speltempo och Fikapaus

Förbättra speltempot

Vår bana gästades nyligen av två spelare med stor erfarenhet av tävlingsverksamhet, varav en med erfarenhet som förbundsdomare sedan början av 90-talet. Båda var smått lyriska över banan men imponerades däremot inte av speltempot:

”Den bästa bana vi spelat i Sverige - greener och greenområden tillsammans med kombinationen av park, seaside och skog gör banan till en av de allra bästa i Sverige – men det är inte acceptabelt att ronden tog 5 timmar och 20 minuter”.

Undersökningar visar att 95 % av alla golfspelare anser att det är oacceptabelt med rondtider på 5 timmar eller mer. Men det är tyvärr övriga 5 % av spelarna som bestämmer hur lång tid våra ronder tar vid en fullbelagd bana. Det är också dessa 5 % som i hög grad bidrar till att många som skulle vilja spela golf ändå väljer att avstå - det tar för lång tid!

Vi är övertygade om att varje fyrboll kan spela på 4 timmar och 20 minuter, även om det sammanlagda spelhandikappet uppgår till 130 slag. Det klarar alla med en normal promenadkontakt. Det som krävs är att du:

• hela tiden går mot din boll och så nära du kan utan att störa medspelarens nästa slag
  • är beredd att spela när det är din tur
  • bedömer avstånd och klubbval redan innan du är framme vid din boll
  • på greenen bestämmer puttlinjen medan dina medspelare puttar
  • alltid hålar ut då du har en putt kvar som är ca 50 cm eller kortare – under förutsättning att du inte ställer dig i någon annans puttlinje
  • alltid placerar golfbagen där du kommer att gå av greenen till nästa hål
  • för ditt scorekort medan dina medspelare slår ut från nästa tee

Märker du att din ”boll” håller på att tappa avståndet till framförvarande grupp så skall ni försöka komma ikapp, och om ni inte lyckas med detta så släpp igenom bakomvarande ”boll/bollar”. Detta gäller inte minst då ni blir tvungna att leta efter en boll. Alla är förstås välkomna att spela, men om ditt speltempo är på 4,5 timma eller mer måste du släppa igenom bakomvarande boll då det är tomt framför.

Det är tillåtet att hämta en boll som hamnat Out of Bounds, men att leta efter den och fördröja spelet innebär två slags plikt. Onödigt många provsvingar, hämta klubba som glömts, stanna för att berätta något eller ett upprepat användande av mobiltelefon är andra exempel på sådant som inte tillhör spelet och som därför kan ge två slags plikt om det fördröjer spelet. Regel 6-7.

Det en myt att den med lägst handicap ansvarar för att medspelarna sköter sig och inte försenar spelet. Så är det inte - alla i ”bollen” har samma ansvar för speltempot.

Fikapaus

Fikapaus efter hål 11 behöver inte förlänga rondtiderna - men gör det. Enligt klubbens ordningsföreskrifter gäller följande:

Vid sällskapsspel är det tillåtet att efter hål 11 ta en paus vid kiosken (max 5 min). Eterföljande boll har rätt att slå ut från vit/gul tee på hål 12 när bollen framför tar paus, och har även rätt att gå igenom om den inte önskar ta paus. Spelare som kommer från hål 11 har företräde till kiosken framför spelare som kommer från hål 6.

Paus under tävling är inte tillåten enligt regel 6-7. Inhandla förfriskningar är dock alltid tillåtet. Om man håller startintervallet till framförvarande boll, är det dock tillåtet att avvakta med andraslagen eller utslagen från röd tee medan bakomvarande boll slår ut från vit/gul tee på hål 12.

Under måndagstävlingarna tillåter vi med respekt för ålder en kortare paus (utan att orsaka ett tomt hål framåt) för återhämtning och återställande av vätskebalans (Decision 6-8a/2,5).

Tyvärr händer det alltför ofta - både på måndagar och under herrgolfen på onsdagar - att detta missbrukas. ”Bollar” sätter sig ned och tar paus - t.o.m. då framförvarande boll hunnit till diket på hål 12 eller redan är på green. Det verkar som en del spelare tror att de måste vänta tills efterföljande boll slagit ut på från vit/gul tee på hål 12, även om den bollen ännu inte spelat in på 11:ans green.

Att ta paus under tävling, när det är möjligt att spela, ger 2 slags plikt enligt Regel 6-7. Sätter man sig ned för att fika när det är tomt framför är det ett brott mot Regel 6-8 (Avbrott i spel) med diskvalifikation som påföljd.