Banstatus i torkan

2018-07-26: Denna sommar har slagit alla rekord i såväl antalet soltimmar och temperatur som i minsta nederbörd någonsin. Våra vattenresurser börjar nu tryta reellt, trots att vi de senaste två veckorna enbart har vattnat greenerna, tee och fairway får helt enkelt klara sig så gott det går.

Vi har i över en vecka nu pumpat vatten från dammen på korthålsbanan till dammen vid 18:e green (det är där vi har pumparna till bevattningen) och inom kort kommer dammen på korthålsbanan att vara tom. Vår klubbchef har tillsammans med greenkeepern, Henrik Larsson, försökt komma på sätt att få över vatten från andra dammar. 

Vi kommer att sätta s.k. backventiler på vår bevattningsledning som går till Nya Banan och på det viset pumpa vatten från dammen på hål 3 (Nya Banan) genom bevattningsledningen (alltså helt bakvänt) ned till dammen på hål 18. På det viset slipper vi ha en drygt kilometerlång slang liggande ovan mark ned till dammen. De har beräknat att vattnet i dammen på hål 3 kan ge oss ytterligare en dryg vecka med vatten. Totalt sett så beräknar vi att det finns vatten till greenerna i ca 4 veckor om vi börjar handvattna.

Att handvattna greenerna är tyvärr mycket tidskrävande, men vi kan spara mycket vatten på det viset. Du kommer därför den närmaste tiden få se vår greenkeeper eller någon av bankillarna stå med en vattenslang och vattna. Ge dem gärna lite glada tillrop och en klapp på axeln – det är inte lätt att sköta golfbana just nu.

Vi har redan börjat utreda diverse långsiktiga lösningar för att kunna säkra vårt framtida vattenbehov – allt från flera dammar till avsaltningsanläggning skall vi titta på.

Kommentarer