Utbildning i hjärt och lungräddning!

Idag torsdagen den 5 april hålls en utbildning i hjärt och lungräddning för personal och torsdagsgänget. En oerhört viktig utbildning som kan rädda liv.

Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. Med start av HLR, hjärt-lungräddning kan blodet pumpas manuellt. Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo samt inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation tills professionell hjälp kommer. Ju tidigare HLR, bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva vid ett hjärtstopp.

Innan du startar hjärt-lungräddning, HLR, måste du kontrollera medvetande och andning.

Kontroll av medvetande
Ta ett tag i axlarna, skaka försiktigt i personen och försök väcka henne/honom. Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.

Kontroll av andning
Öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med din andra hands pek- och långfinger. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig.

Om personen har onormal andning eller inte andas alls, eller om du är osäker så ska du bedöma det som att personen har drabbats av hjärtstopp, larma 112 och starta hjärt-lungräddning.

Så här gör du hjärt-& lungräddning - HLR
HLR görs genom bröstkompressioner(tryck på bröstkorgen) och inblåsningar.

Bröstkompressioner
Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ned bröstkorgen minst 5 cm (ej mer än 6 cm). Håll en takt av 100- 120 tryck/min.
Tryck 30 gånger.

Inblåsningar
Öppna luftvägen: håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt runt den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig.
Gör 2 inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar, 30 kompressioner och 2 inblåsningar... tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.

Om hjärtstartare (defibrillator)

Hjärtstartare är en apparat som används för att behandla ett plötsligt hjärtstopp kallas för hjärtstartare, defibrillator eller AED. (Automatisk Extern Defibrillator)
Defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder ”av-flimra”. När apparaten avger en elstöt så ”av-flimrar” den det flimmer (elektriskt kaos) som pågår i hjärtat vid ett hjärtstopp. Vid en lyckad defibrillering hävs detta kaos och hjärtat kan återgå till sin normala rytm.

Denna moderna typ av hjärtstartare har länge används inom akutsjukvården. Sedan flera år tillbaka kan vem som helst använda en hjärtstartare utan någon som helst sjukvårdsutbildning.

Apparaten guidar användaren med röst och symboler, alt text beroende på modell. Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm, och avgör om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering. Eller om du bara behöver ”stödja” hjärtat genom HLR (hjärt-lungräddning).

Enkel funktion. Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda. Inbyggda säkerhetsfunktioner gör att man kan inte avge en stöt om det inte är nödvändigt. Det finns flera olika modeller av halvautomatiska/helautomatiska hjärtstartare, de flesta lämpar sig mycket bra för personer utan sjukvårdsutbildning.

Apparaterna som finns ute i köpcentrum, företag eller hos privatpersoner är alla batteridrivna och står alltid i standbyläge. Batteritiden är mycket lång, flera år. Alla apparater har elektroder som användaren fäster på patientens bröst, det är genom dessa som apparaten analyserar hjärtrytmen (EKG). Batterier och elektroder är sk. Förbrukningsartiklar och kan enkelt bytas.

Halvautomatisk/Helautomatiska hjärtstartare beskriver den tekniska funktionen hos de apparater som finns på marknaden, oavsett märke. Det betyder att användaren startar apparaten och följer dess instruktioner. Skillnaden mellan den halvautomatiska och den helautomatiska apparaten är att användaren själv måste trycka på strömknappen på de halvautomatiska modellerna, vilket är den vanligaste modellen. Manuella hjärtstartare används bara av utbildad personal inom sjukvården, där användaren själv anger strömstyrka och när stöt skall ges.

Flera olika tillverkare har hjärtstartare i sortimentet. Leverantörerna finns i Europa, USA och nu även i Asien. Några av namnen på marknaden är Primedic, Zoll, Laerdal (philips) och Medtronic

Kommentarer