Ordförandebrev september 2022

Ordförandebrev september 2022

Fantastiska september blev en månad där det hände massor av saker samtidigt som vi nog inte kunde önska oss en bättre start på höstvädret. Vi har haft fortsatt högt tryck på våra banor som även i september har hållit en fantastisk kvalitet. Själv har jag spelat flera banor i vår närhet samt ett antal högklassiga banor i Spanien och kan konstatera att vi har dom klart bästa greenerna, rent objektivt alltså!

KM Korthålsbana & Puttning

Den här gången vill jag börja med att redogöra för det som jag tycker är årets roligaste tävlingsdag på klubben, nämligen KM i Korthålsbana i kombination med KM i puttning. Visserligen var detta den 1 oktober men som jag ser det kan ett kort sammanfattning inte vänta till nästa brev! På Korthålsbanan var det 37 anmälda och stämningen var vid shotgunstarten kl 9.00 som vanligt hög även om det denna morgon var påtagligt att hösten anlänt med kyla och tunga moln.

Banan var i fantastiskt skick och greenerna var lika snabba som på Gamla Banan vilket många nog inte var beredda på. En nyhet var att vi använda GameBook i våra mobiler vilket innebär att varje boll fick i uppgift att skriva in resultat efter varje hål. Därmed hade vi hela tiden ett aktuell leaderboard i våra mobiler. De flesta började litet trevande men på andra niohålaren drog Nils Wallerstedt i väg och tog ledningen på -4 efter 18 hål, tätt jagad av Chris Rahm och mig själv (!) på -3. I ledarbollen var det helt jämt fram till 7:e hålet när jag lyckades slå bollen i vattnet och såg mina chanser försvinna. Nils och Chris fortsatte helt jämt och det blev till slut ett dramatiskt särspel där Nils avgjorde på 5:e särspelshålet.

KM i puttning spelades som utslagsturnering och finalen togs hem av Joel Eliasson där han mötte Sofia Sundquist. Matchen om tredje pris togs hem av Filippa Sundquist dit Lucas Holmström också tagit sig. Stort grattis till klubbmästarna Nils Wallerstedt och Joel Eliasson och ett jättetack till Juniorkommittén som är där från tidig morgon till sen eftermiddag!

Klubbhusprojektet

Under september höll vi ju också ett informationsmöte angående klubbhusprojektet där arbete pågått i över 1 år. Mötet var mycket välbesökt och i Styrelsen upplevde vi mötet som positivt och vi kommer att jobba vidare med projektet. Det vi sa angående det Årsmöte som kommer nu i november är att vi överväger tre olika möjligheter:

  • Att inkludera klubbhusprojektet i investeringsbudgeten för 2023
  • Att inkludera klubbhusprojektet i investeringsbudgeten för 2023 men villkora genomförandet av ett antal parametrar
  • Att avvakta med att lägga in klubbhusprojektet i en investeringsbudget tills vi vet mer om hur omvärlden utvecklar sig (ränta, inflation osv)

Det som hänt efter vårt informationsmöte är att räntan har gått upp och förväntas gå upp ännu mer. Prognosen för inflationstakten resten av året och 2023 har ökat något vilket också gör utfallet av vårens löneförhandlingar ännu mer osäker. Sammantaget blir det alltmer osäkert om den kalkyl vi presenterade kommer att hålla då både materialkostnad, timkostnad och ränteutveckling just nu går åt fel håll. Samtidigt kommer också många av våra medlemmars hushåll att drabbas av inflation och räntehöjningar vilket gör att viljan att betala en högre årsavgift för att spela golf kan avta. Styrelsen lutar därför åt att inte lägga in klubbhusprojektet i nästa års budget utan avvakta tills omvärldsfaktorerna blir mindre osäkra.

Byte av sprinklers

Nu börjar ju också arbetet med att byta ut alla sprinklers runt greenerna på Gamla Banan till en ny modell som ger oss möjlighet att spara en hel del vatten. Arbetet genomförs på två greener i taget och då är det provisorisk green som gäller (observera att rundorna fortfarande är hcp-grundande). Vi beräknar att arbetet kommer att vara klart i slutet av oktober. Vi jobbar också vidare med dressning av fairways på Nya Banan samt ombyggnaden av greenen på träningsområdet.

Fina framgångar

Under månaden som gick har våra elitspelare också stått för en mängd prestationer och jag skulle behöva utöka texten rejält för att få plats med alla. Ett par exempel är i alla fall att Svante Palmgren tog hem finalen av Junior Masters Invitational på fantastiska -11 efter tre rundor (vilket var fyra slag före tvåan). Grattis! Vi håller också tummarna för att Chris Rahm går fortsatt starkt i kvalet till DP World Tour. I mitten av september gick han vidare från första steget och förbereder sig som bäst för nästa steg som går av stapeln i Spanien i början av november.

Golfens Hall of Fame

I september har också vår egen Sophie Gustafson blivit invald i Göteborgsidrottens Hall of Fame tillsammans med bland andra Emma Green och Håkan Mild. Under karriären hann Sophie med att ta hem fyra segrar på LPGA-touren och 14 på Europatouren. År 2005 spelade hon också hem Ladies World Cup med Carin Koch. Stort grattis till Sophie!

Ha en fortsatt fin höst!

/Måns